EN

moc.liamg%40rennab41.3

EN

Соціальне підприємництво та факапи

Соціальне підприємництво та факапи

Друзі, привіт!

Сьогодні ми поговоримо з Вами про те, що ж таке соціальне підприємництво, розберемо його складові та факапи, з якими зустрічається підприємець на початку шляху. 

Насамперед, позначимо значення соціального підприємництва. Соціальне підприємництво - це юридично зареєстрована організація, що здійснює підприємницьку діяльність із соціальною метою. 

Яка може бути соціальна мета?

- Наприклад, підприємство, створене для працевлаштування вразливих категорій населення, яке має відповідні умови для їхнього соціального включення в суспільні процеси.

- Компанія, що реінвестує прибуток у реалізацію своєї соціальної місії.

- Громадська організація, що здійснює соціальні зміни через використання інновацій та підприємництва.

- Організація, яка виробляє соціально значущі товари або надає соціально значущі послуги.

Соціальне підприємництво має такі складові як: соціальна проблема, цінності, самоокупність, соціальна мета, інноваційність, залучення суспільства, підприємницький підхід та соціальний вплив. Розбираємо ці пункти детальніше. 

- Соціальна проблема - проблема, наприклад соціально-економічні (бідність), екологічні (катастрофи, забруднення) тощо. яку хочемо вирішити. 

- Цінності. Соціальне підприємство змінює ставлення та поведінку людей, може формувати нові цінності та смисли. Ключові повідомлення мають містити сильний і зрозумілий для громадськості меседж.

- Самоокупність - розроблена певна бізнес-модель, за допомогою якої відбуватиметься генерація прибутку. 

- Соціальна мета - свого роду картина майбутнього, на досягнення якого спрямована діяльність соціального підприємства.

- Інноваційність - новий підхід до розв'язання соціальної проблеми, що є ефективнішим, впливовішим, стійкішим або справедливішим за ті, що вже існують.

- Залучення громади - комунікація з місцевим населенням та об'єднання спільноти навколо спільних цінностей для розв'язання соціальної проблеми. Неможливо вирішувати проблеми людей окремо від цих людей.

- Підприємницький підхід - проблема трансформується в задачу і пошук найкращого економічно доцільного рішення.

- Соціальний вплив - як результат - позитивні зміни в суспільстві.

Розбираючи перераховане вище, підходимо до історії Пібан. 

Пібан - соціальне підприємство, яке насамперед вирішує проблему працевлаштування тимчасово переміщених осіб в Україні. У нашій команді працюють ВПО, які зазнали російської агресії ще у 2014 році. Крім цього, зачіпаємо тему екології. В Україні немає заводу з переробки використаних ПВХ банерів, які, наприклад, висіли вздовж дороги і стали непридатні. З таких банерів, ми шиємо сумки, які несуть не тільки функціональність, та філософію усвідомленого споживання. Після кожної проданої сумки, частину прибутку ми перераховуємо до фонду "Мамо, посади дерево" для майбутньої висадки дерев по всій території України. Відбувається закінчений цикл усвідомленого споживання. Також, проводимо семінари/майстер-класи на тему апсайклінгу/ресайклінгу/повторної переробки. 

На своєму підприємницькому шляху, підприємці часто стикаються з факапами. Розглянемо ж найпопулярніші. 

Перший факап.

Соціальні підприємці живуть ідеєю, думають що вони змінять світ і тим самим забувають про фінанси.

Соціальний вплив - це, заради чого створюється таке підприємство. Але це не означає, що потрібно на 100% в ньому зосередитися. Соціальному бізнесу, як і будь-якому іншому, потрібна стійка бізнес-модель і план її реалізації.

Урок із цього - навчіться відокремлювати те, що ви ставите перед собою, від того, що ви в змозі досягти.

Другий факап.

Соціальні підприємці - це найчастіше люди, які не мають досвіду ведення бізнесу та управління людьми. У них немає бізнес-освіти і вони ніколи не брали участі в бізнес-інкубаторах або акселераторах.

Урок із цього - вчися і буде щастя!

Третій факап.

Правильне фінансування.

Нерідко соціальні підприємства потрапляють у залежність грантів до того, як пропрацюють бізнес-модель.

Але грант, як правило, виділяють на щось інноваційне - тож постійно потрібно вигадувати нові проєкти та ініціативи. У результаті соціальне підприємство розпорошує свою активність і втрачає фокус на основній меті діяльності.

Урок із цього - подумайте, які можливості фінансування для вас доступні: самофінансування, банківські позики, пошук інвестора, краудфандинг. Думати про гранти краще в тому випадку, коли робоча бізнес-модель уже сформована.